buying
Permitted development rights: what you can build without planning permission
Permitted development rights explained for houses in England: extension, loft and outbuilding limits, and when Article 4 or flats remove them.
- 4 min read
- Last reviewed 4 November 2026
- By Your Property Check team
Key answer
Part 1 of 8
What permitted development means
General information, not advice. The Planning Portal says permitted development rights are a general planning permission granted by Government, not by your local authority. Most carry conditions, and some need prior approval from the local planning authority. Permitted development is separate from building regulations and, where it applies, the Party Wall etc. Act. Everything below is for houses in England, as read on the Planning Portal on 4 November 2026. Rules in Wales, Scotland and Northern Ireland differ.
Part 2 of 8
The main limits for houses
| Work | Usually allowed? | Key limit | When it does not apply |
|---|---|---|---|
| Single-storey rear extension | Yes, within limits | Up to 3 m beyond the original rear wall, or 4 m for a detached house; maximum height 4 m | Larger sizes need prior approval; flats are excluded |
| Single-storey rear extension with prior approval | Yes, if approved | Up to 6 m, or 8 m for a detached house | Not available on Article 2(3) land or an SSSI |
| Side extension | Yes, within limits | Single storey, up to 4 m high, no wider than half the original house | All side extensions need permission on Article 2(3) land |
| Extension of more than one storey | Yes, within limits | Not more than 3 m beyond the original rear wall, nor within 7 m of the rear boundary | Side extensions of more than one storey always need permission |
| Loft conversion | Yes, within limits | Added volume up to 40 cubic metres for terraced houses, 50 otherwise | Flats, and Article 2(3) land |
| Outbuilding | Yes, within limits | Single storey, eaves up to 2.5 m, height up to 4 m with a dual-pitched roof or 3 m otherwise | Listed building curtilage needs permission |
Part 3 of 8
Rules that apply to all extensions
The Planning Portal lists several limits that apply across extensions:
- Extensions and other buildings together can cover no more than half the land around the original house.
- Height cannot exceed the highest part of the existing roof, and eaves cannot be higher than the existing eaves.
- Within 2 m of a boundary, eaves must not exceed 3 m.
- No extension in front of the principal elevation, or the side elevation where it faces a highway.
- No verandas, balconies or raised platforms, and no alteration to the existing roof.
- Exterior materials must look similar to the existing house.
The Planning Portal defines the "original house" as the house as first built, or as it stood on 1 July 1948 if built before that date. Earlier extensions count against the limits.
Part 4 of 8
Loft conversions
For loft conversions the volume figure includes any earlier enlargement. The enlargement must not exceed the height of the existing roof and, on the side facing a highway, must not go beyond the existing roof slope. Side-facing windows must be obscure-glazed, and any opening part must be at least 1.7 m above the floor. The original eaves must be kept or reinstated, with the enlargement set back at least 20 cm from them where practicable.
Part 5 of 8
Outbuildings
No outbuilding is allowed in front of the wall forming the principal elevation. Within 2 m of a boundary, the maximum height is 2.5 m. Platforms must not exceed 0.3 m in height, and the 50 percent land coverage rule applies. In National Parks, the Broads, Areas of Outstanding Natural Beauty and World Heritage Sites, buildings more than 20 m from the house are limited to 10 square metres in total.
Part 6 of 8
What takes rights away
- Flats and maisonettes. The Planning Portal says householder rights for many house projects do not apply to flats, maisonettes or other buildings. Houses or flats created under permitted development usually cannot later use householder rights for further work such as an extension.
- Article 2(3) land. This includes conservation areas, National Parks, Areas of Outstanding Natural Beauty, the Broads and World Heritage Sites. Rights there are more restricted, for example no exterior cladding on extensions.
- Article 4 directions. The local planning authority can withdraw rights by issuing a direction, most commonly in conservation areas. Once one applies, work that normally needs no application may need planning permission.
- Listed buildings. They have different requirements, and any outbuilding in the curtilage needs permission.
Part 7 of 8
Why buyers and sellers care
If a seller added an extension or conversion, the buyer's solicitor will usually ask whether it was permitted development or had permission, and whether building regulations sign-off exists. A permitted development extension is not exempt from building regulations. Check the property's history with our guide to the checks to run before buying a house, and look up past applications with the planning applications tool. Covenants can also restrict building even where planning does not, as explained in our restrictive covenants guide.
Part 8 of 8
Check before you build
The Planning Portal advises contacting your local planning authority before work starts. They can confirm whether the work is permitted and whether any part needs an application, including whether an Article 4 direction applies. Do not rely on a summary like this for a project.
This page is general information, not advice.
Our take
Check the limits, then ask the council
Our view: permitted development is generous but conditional. The usual mistakes are forgetting that earlier extensions count against the limits, assuming flats have the same rights as houses, and missing an Article 4 direction. It matters at sale too, because a buyer's solicitor will ask whether past work was permitted or had permission.
Our planning applications tool is a place to start looking at planning around an address, and OfferCheck includes planning in its plain-English risk report on any UK address, with every figure sourced.
Our opinion, drawn from the facts on this page: not advice and not a forecast. We earn from OfferCheck reports and from introducing sellers to cash buyers, so weigh it with that in mind (see our disclosure). We are not authorised or regulated by the FCA.
Questions, answered
Frequently asked questions
What are permitted development rights?
How big can a single-storey rear extension be under permitted development?
Do permitted development rights apply to flats?
What is an Article 4 direction?
Do I still need building regulations approval?
Where this comes from
Sources
- Planning Portal: Permitted development rights
- Planning Portal: Extensions, planning permission
- Planning Portal: Loft conversion, planning permission
- Planning Portal: Outbuildings, planning permission
Last reviewed 4 November 2026 by the Your Property Check team. This page is general information, not legal, tax or financial advice. For your own situation, speak to a conveyancing solicitor or another qualified professional.